زرشک، میوه ترش و قرمز درختچه ای است که بومی بخش های از اروپا، آسیا و آفریقا بود و امروزه می توان آن را در سراسر جهان یافت. زرشک قرن ها در طب سنتی برای درمان مشکلات گوارشی، عفونت و مشکلات پوستی استفاده می شده است. طبق مطالعات انجام شده زرشک به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند که میتواند به جلوگیری از عفونت های دندان، درمان آکنه و مشکلات دیابتی کمک کند.
در این مقاله به 9 خاصیت شگفت انگیز زرشک سیاه می پردازیم:
سرشار از مواد مغذی
زرشک ها سرشار از کربوهیدرات، فیبر و چندین ویتامین از جمله ویتامین C و مواد معدنی همچون روی، منگنز و مس هستند. ویتامین C آنتی اکسیدانی است که از بدن در برابر آسیب های سلولی که میتواند بیماری قلبی و سرطان را به دنبال داشته باشد محافظت می کند و مواد معدنی نیز می تواند به ایمنی و پیشگیری از بیماری ها کمک کند.
یک وعده 1/4 فنجان (28 گرم) زرشک خشک حاوی :
کالری: 89
پروتئین: 1 گرم
چربی: 1 گرم
کربوهیدرات: 18 گرم
فیبر: 3 گرم
ویتامینC : ۲۱۳ درصد از ارزش روزانه
آهن: 15 درصد ارزش روزانه
رنگ قرمز روشن توت ها از آنتوسیانین ها ناشی می شود که رنگدانه های گیاهی هستند که ممکن است سلامت مغز و قلب شما را در کنار سایر فواید تقویت کنند.
ترکیبات گیاهی مفید
زرشک سرشار از ترکیب گیاهی به نام بربرین است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و با رادیکال های آزاد مبارزه می کند، از طرف دیگر بربرین می تواند روند پیشرفت سلول های سرطانی خاص را کند کند و همچنین عفونت، التهاب ها، سطح قند و کلسترول خون را کاهش دهد.
کنترل دیابت
زرشک به دلیل مقادیر زیاد بربرین می تواند در کنترل دیابت نقش مهمی داشته باشد. یک مطالعه 3 ماهه بر روی 36 بزرگسال مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که مصرف 1.5 گرم بربرین در روز منجر به کاهش قابل توجه 2 درصدی میانگین قند خون در مقایسه با مقادیر پایه شد.
درمان اسهال
زرشک به دلیل داشتن مقادیر زیاد بربرین برای درمان اسهال موثر است. مطالعاتی که روی 165 بزرگسال مبتلا به اسهال انجام شده نشان می دهد کسانی که بربرین دریافت کردند روند درمان سریع تری را طی کردند لازم به ذکر است که عوارض جانبی نیز مشاهده نشد.
درمان التهاب دندانی
با توجه به اینکه بربرین یک عامل ضد التهابی قوی است، مطالعات نشان می دهد که ژل های دندانی حاوی زرشک می توانند به مبارزه با التهاب لثه و دهان کمک کنند.
درمان آکنه
مطالعاتی که روی نوجوانان مبتلا به آکنه انجام شده نشان می دهد افرادی که به مدت 4 هفته مقدار 600 میلی گرم عصاره زرشک را بصورت روزانه مصرف کردند نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کردند کاهش ضایعات بیشتری داشتند.
مبارزه با سرطان
بربرین سرشار از آنتی اکسیدان است که می تواند از بدن در برابر آسیب های اکسیداتیو مرتبط با گسترش سرطان جلوگیری کند. به علاوه بربرین می تواند باعث مرگ سلول های سرطانی شود و از تکثیر آنها جلوگیری کند. مطالعات نشان می دهد که بربرین از رشد تومور جلوگیری می کند و شروع به از بین بردن سلول های سرطانی پروستات، سینه، کبد و استخوان می کند.
زرشک دارای طعم ترش و کمی شیرین است و می توان آن را به صورت خام، مربا یا به عنوان جزئی از غذاهای برنجی و سالاد مصرف کرد. همچنین می توان از آنها آب میوه گرفت یا برای تهیه چای استفاده کرد. مکملهای زرشک در انواع مختلفی وجود دارند که باید در همه افراد خصوصا کودکان و زنان باردار در حد تعادل و با احتیاط مصرف شوند.
برخی از مطالعات نشان می دهد که بربرین می تواند باعث سوء هاضمه، یبوست و بثورات پوستی شود. محققان توصیه می کنند که زنان باردار و کودکان با احتیاط بیشتری زرشک مصرف کنند. بربرین می تواند زردی را در نوزادان بدتر کند یا شرایط جدی تری ایجاد کند که منجر به اختلالات مغزی شود. مطالعاتی در مورد اثرات زرشک و بربرین در کودکان انجام نشده است، بنابراین بهتر است در حال حاضر از آنها اجتناب کنید. بربرین همچنین می تواند با برخی داروها مانند رقیق کننده های خون، داروهای دیابت، فشار خون و قرص های ادرار آور و هر دارویی که توسط کبد پردازش می شود تداخل داشته باشد. به همین دلیل قبل از استفاده از محصولات زرشک با پزشک خود مشورت کنید.